Tällä kertaa vähän herkempää tekstiä. Aiheeseen en sen koommin ota kantaa. Yksi novelli on tällä hetkellä työn alla, luulisin tulevan kohtapuoliin valmiiksi. Pitää miettiä, uskaltaako sitä julkaista.

Lauseita isälle

13.8.2007

Hei isä. Tulimme Sonjan kanssa juuri Karibialta. Uskomatonta, että unelmamme on vihdoin toteutunut, sinunkin unelmasi. Olisi hienoa, jos olisit ollut näkemässä lähtömme ja paluumme, mutta voinhan minä kertoa sen kaiken sinulle itsekin. Sinä jaksat aina kuunnella, se on jotenkin omituisen ihanaa.

Pääsimme ihan hyvin perille, vaikka Ruotsin saaristossa ja siitä eteenpäin oli kamalia pikku myrskyjä lähes joka päivä. Säät heittelivät jäätävästä polttavaan – tietenkin – kun sentään täältä kylmästä Suomesta suuntasimme niinkin kauas kuin Karibialle. Masto meinasi katketa kahteen otteeseen, mutta pääsimme perille ehjin nahoin.

Rantauduimme siis Jamaikan kautta Kuubaan. Sonja on käynyt siellä nuorempana, teki papupellolla töitä äitinsä kanssa. Nyt ymmärrän, miksi pidit niin paljon Karibian saaristosta. Olisin halunnut ottaa sinut joskus mukaan niin, että olisimme voineet yhdessä tehdä kaiken, vaikket purjehtinutkaan hirveämmin. Tiesit kyllä maailman meristä, laivoista ja veneistä – ylipäätään kaikesta mikä liittyy mereen – kaiken.  Se on hatun noston arvoinen asia.

Tuntuu oudolta, kun en voinut kertoa sinulle ensimmäisenä matkastamme. Tulin kyllä niin pian kuin suinkin. Minulle tulee aina jotenkin typerä olo kun puhun hautakivelle, mutta ehkä se on ihan normaalia. Siellä sinä makaat tuhkattuna maanpohjalla, aika surullista. Toivottavasti ei ole kamalan yksinäistä.

Olen yrittänyt käydä mahdollisimman usein, mutta aina ei vaan ole aikaa, anteeksi siitä. Tulen varmaan kohta hulluksi ilman sinua. Haluaisin halata sinua juuri nyt niin kovaa, että tukehtuisit ja että kylkiluusi puhkaisisivat keuhkosi. Ainakin saisin halata sinua vielä, edes kerran.

Toivottavasti sinun on nyt hyvä olla. Ei enää sydänvikaa, verisuonitauteja, flunssaa, vieroitusoireita tai riippuvuuksia, lääkkeitä, kieroa selkää, hullun kiiltoa silmissä ja katseessa, josta kipu, hulluus ja paha olo loistavat kuin pohjantähti. Nyt meillä muillakin on hyvä olla, kun tiedämme, ettei sinuun satu enää.

Tiedämme, että kaikki tuska on poissa.


Rakkaudella,

tyttäresi