Jokaiselle oikeus olla oma itsensä

”Normeista poikkeaminen erilaisuutta, erilaisuus heikkoutta.”
Julma-Henri & Syrjäytyneet – Riivaaja
Kappale kirjoitettu erilaisuuden puolesta


---

Julkista homoutta on pidetty pitkän aikaa pahana asiana. Useat homoseksuaaliset ihmisetkin häpeävät ”erilaisuuttaan” eivätkä halua tuoda asiaa julki millään lailla. Suurin osa ihmisistä, jotka kulkevat homo- tai lesboparin ohi kaupungilla vähintäänkin miettivät, miten jotkut haluavat tuoda erilaisuutensa esiin niin radikaalisti, esimerkiksi kävelemällä käsi kädessä. Tarkemmin ajateltuna, kuinka moni sinua vastaan kävelevä ihminen oikeasti on homoseksuaali, etkä edes huomaa sitä?

Homous on edelleen tabu ympäri maailmaa. Sitä peitellään ja pelätään uskonnollisista syistä, perhesiteiden hyvänä pitämisen takia tai vaikka leimaamisen pelossa. Melkein jokainen homoutensa tunnustava on joskus joutunut syrjinnän tai haukkumisen, jopa fyysisen väkivallan kohteeksi ilman mitään muita syitä. Ymmärrän täysin, että jotkut ihmiset eivät hyväksy homoutta, olihan se vielä 1990 luvun alussa psykologisten häiriöiden listalla, mutta homofobinen ajattelutapa on oikeasti vanhentunut, epärealistinen ja huono ajattelumalli, jota ei missään nimessä kannata enää lietsoa, se vaihe meni jo.

Muistan muutama vuosi sitten äitini sanoneen ”kyllä sinä sitten vanhempana ymmärrät, etteivät homot ole ihan täysijärkisiä” kun puolustin homojen oikeuksia. Loukkaannuin kyseisestä lauseesta, enkä sen koommin ole aiheesta äitini kanssa keskustellut. Jos jokainen ihminen maailmassa ajattelisi kaikki asiat näin, maailmassa ei olisi edes vasenkätisiä. Jokainen ihminen jonka tunnet, näet, koet, kuulet tai haistat, olisi samanlainen kuin kaikki muutkin. Oikeassa elämässä kaikki ovat erilaisia.

Mielestäni on hirvittävän väärin ottaa ihmiseltä pois hänen arvonsa, jos hän on jollain tavalla normeista poikkeava, jos tällaista ilmaisua voi edes käyttää. Jokainen ihminen kuitenkin on ihminen ja jokaisella pitäisi olla nykymaailmassa oikeus onneen tavoilla, jotka eivät riko lakia. Homoutta ei kielletä 2000-luvun laeissa, jolloin sen pitäisi olla täysin hyväksyttävä asia.

Kaikista ei kuitenkaan voi kitkeä ennakkoluuloja, vaikka kuinka tahtoisi. Haluaisin silti parantaa maailmaa saamalla edes yhden ihmisen tietoiseksi siitä, ettei homous ole synti vaan täysin normaali asia tällä pallolla. Julkisesti homoutensa näyttäviä ihmisiä mielestäni pitäisi kunnioittaa yhtälailla kuin vaikka sotiemme veteraaneja. Nämä ihmiset ovat hyväksyneet sen, että heidän on tehtävä henkilökohtaisia parannuksia, jotta maailma tulisi heitä vastaan hyväksymällä erilaisuuden, ja näin ainakin syrjintä saataisiin vähentymään.

Nykyaikana nuorille opetetaan koulussa, että homoseksuaalit ovat ihmisiä siinä missä heteroseksuaalit, biseksuaalit tai transseksuaalitkin. Näin ei ollut vielä muutama kymmenen vuotta sitten, ja mielestäni osittain myös siksi vanhempi polvi on enemmän homoutta vastaan kuin nuorempi. Silti vieläkin maailmassa vallitsee ajatus siitä, että kaikilla homoilla on AIDS tai HIV, että homous on syntinen sairaus ja että kaikki homot ovat alempiluokkaisia kuin muut ihmiset.

Parempaa ja kauniimpaa maailmaa rakentaessa ennakkoluulot on heitettävä syrjään ja kaikkia kuuluisi edes yrittää ymmärtää, antaa muille rauha elää omaa elämää kaikesta riippumatta ja yksityiskohtiin puuttumatta. Erilaisuus on rikkaus esimerkiksi kulttuurin suhteen, miksei homoudenkin suhteen?